Ako začať so sadením plodovej zeleniny? Toto radí skúsený farmár!
Noci a rána sú na mnohých miestach stále mrazivé a prebúdzanie prírody zatiaľ badať len sporadicky. To však neznamená, že by sme mali zostať v prípravách na novú sezónu nečinní, práve naopak! Teraz je ten správny čas na sadenie a prípravu sadeníc plodovej zeleniny. Ako začať so sadením rajčín, papriky či uhorky? Toto radí farmár Radovan zo Štefanova, ktorého zeleninu ste si zamilovali a našli ste ju v obľúbených debničkách, na ktoré sa môžete tešiť aj v nadchádzajúcej sezóne.
Tento článok vznikol v spolupráci s farmámi, ktorých produkty môžete nájsť na www.zezahora.sk.
„Dôležité je predpestovanie v teplých a slnečných priestoroch domu či v skleníkoch,“ pripomína Radovan. Ak ste sa rozhodli začať s vysádzaním semienok, buďte obozretní a nedajte sa zmiasť ani s príchodom prvého teplého počasia. Mrazy môžu prísť dokonca i v priebehu apríla a preto zásadne začíname s vysádzaním v stabilne teplej miestnosti u vás doma. S vysádzaním von začneme až keď budú rastliny schopné adaptovať sa na vonkajšie podmienky, čo býva v priebehu 8-10 týždňov alebo po posledných mrazoch. Zemepisná poloha Záhoria patri medzi najpriaznivejšie a posledné mrazy sa tu vyskytujú v priebehu apríla.
„Posledné mrazy sa v priaznivejších teplejších zemepisných polohách môžu vyskytnúť aj v priebehu apríla.“
Radovan upozorňuje na dôležitosť neskoršieho otužovania. Áno, rastlinky taktiež potrebujú otužovať a nejde iba o trend nás ľudí. Dôvodom je prispôsobenie sadeníc a priesad podmienkam na stanovisku. Počas desiatich dní rastliny vystavujeme o niečo nižším teplotám, než pri ktorých boli pestované a znižujeme zalievanie. Takto ich výborne pripravíte na zmenu prostredia.
Rovnako nesmieme zabúdať na zvolenie výživného priepustného substrátu. Pre dosiahnutie čo najlepšieho výpestku je potrebné vybrať kvalitné osivo a k výsevu použiť výsevný substrát. Výsevný substrát je ľahký, dobre priepustný a obsahuje dostatok základných živín.
Ako začať s pestovaním? Radovan odporúča tieto dva spôsoby:
- Výsev v debničkách (plastových či drevených nádobách)
Osivo je potrebné rozprestrieť po substráte a jemne zasypať. Mladé rastliny rozsádzame až keď majú 2-3 pravé listy. K rozsádzaniu používame univerzálny substrát.
Výhody: výber zdravých sadeníc, obmena substrátu, podpora rozvetvenia koreňov
Nevýhody: potreba rozsádzania – časovo náročné, šok z presadenia, vyššia spotreba osiva. - Výsev do zakoreňovačov
Do každého zakoreňovača sa vysieva po jednom semene.
Výhody: odpadá rozsádzanie, nízka spotreba osiva
Nevýhody: zvýšená spotreba zakoreňovačov a substrátu
Ďalej sme si s Radovanom pripravili rady pre konkrétnu plodovú zeleninu. Ide konkrétne o papriku, paradajky a uhorky.
Paprika
V našich podmienkach sa paprika pestuje iba z predpestovanej sadby. Výsev by sa mal robiť najneskôr do konca februára.
Najlepšiu klíčivosť vykazuje pri teplote 27-30°C po dobu 7 až 8 dní. Ak je teplota nižšia, okolo 14°C doba klíčenia sa zdvojnásobuje (15 dní). Pozor však pri 13°C sa klíčenie papriky zastavuje. Doba klíčenia je však závislá na odrode ako aj veku osiva. Po vyklíčení teplotu upravíme na 16-18°C, približne na týždeň. Následne by mala teplota klesnúť cca o 5 °C až do konečnej veľkosti sadeníc. Nesmie sa zabúdať na pravidelnú zálievku s prihnojením aspoň raz za týždeň. Dôležité je i zabezpečiť dostatok svetla, aby sa sadenice nevyťahovali a mali pevnú stonku. Do pôdy sa vysádza 15.mája, do fóliovníkov či skleníkov o dva týždne skôr.
Vhodné sadenice by mali mať 25-30 cm s pevnými kvetnými základmi. Dĺžka predpestovania je 70 -90 dní. Pozor! Papriku nevysádzať na trvalé stanovisko ak sú teploty nižšie ako 8°C, pretože môže nastať opad kvetov.
Rajčiaky
Ak chcete mať v lete zdravé plody, ktoré budú plné chuti, je potrebné dopestovať silné priesady. Tie by mali mať silnú stonku dlhú približne 30 cm, sýtozelené listy, s prvými vyvinutými súkvetiami a s pevným koreňovým balom. Ani pri priaznivom počasí nesaďte skôr ako v polovici mája, keďže sú náchylné aj na slabé mrazy.
Priesady saďte rovno aj s oporami, ktoré by mali mať 1,5 metra do riadkov vzdialených 70 cm, na vzdialenosť v riadku 60 cm, aspoň o 5 cm hlbšie, ako rástli v zakoreňovačoch, vždy z južnej strany opory.
Ak vám prídu priesady slabo vyvinuté, pôdou zahrňte spodnú časť stonky. Nadzemnú časť rastlín hneď po vysadení vyviažte k opore. Nemusíte sa báť odtrhnúť prvé zálistky.
Vo všeobecnosti sa odporúča priesady vysádzať od seba aspoň 40 x 40 alebo 50 x 50 cm. Kríčkové rajčiaky môžete vysádzať do brázd hlbokých 15 až 20 cm vedených v smere západ – východ.
Uhorky
Uhorka je teplomilná rastlina, ktorá je vcelku nenáročná, ale vyžaduje našu starostlivosť. U nás sa najviac pestujú uhorky šalátovky alebo nakladačky. Šalátovky sa hodia predovšetkým do fóliovníku alebo skleníka, nakladačky sa pestujú vonku na záhonoch.
Rozlišujeme uhorky jemnoostné a hruboostné. Tie jemnoostné sa hodia do teplých oblastí akou Záhorie rozhodne je. Hruboostné odrody lepšie znášajú nižšie teploty a lepšie odolávajú poklesom nočných teplôt, preto sa pestujú hlavne vonku.
Odporúčame semienka sadiť do zakoreňovačov alebo malých nádob o priemere 6-9 cm. Na dno urobte otvor pre odtok prebytočnej vody pri zálievke. Do téglikov nasypte záhradnícky substrát a vysievajte po jednom semene. Ideálna teplota pre klíčenie je 15-18 °C. Rastlinky vhodné na presádzanie na trvalé stanovisko vyrastú za 3-4 týždne. Dátum výsevu zvoľte podľa toho, či chcete uhorky vysádzať do skleníka alebo na záhon. Sadbu raz týždenne prihnojujte.
Priesady vysievajte von v polovici mája, kedy už nehrozia ranné mrazy. Treba však počítať s tým, že takto vysadené uhorky nemusia mať dostatok vlahy a začínajú plodiť až neskôr. Ak máte možnosť a uhorky budete dostatočne zalievať, môže sa vám podariť “dohnať” uhorky siate koncom apríla.
Uhorky sadíme do hlinitej, humóznej pôdy. Pre svoj zdravý rast potrebujú uhorky veľkú zásobu živín a humusu a tiež dobrú zálievku. Vhodné je slnečné, pred vetrom chránené miesto. Záhony riadne vyhnojte kompostom alebo kravským či konským trusom.
Neviete si s niečím rady alebo si nie ste istí, či robíte výsadbu správne. Neváhajte nám napísať. Máme za sebou skúsených farmárov, pre ktorých je táto problematika jednoduchým orieškom. Napíšte nám na našom Facebooku ale nám pošlite e-mail na ahoj@zezahora.sk.