Priatelia ĎAKUJEME za podporu našej myšlienky

Makovo-slivkový cheesecake

Svieži makovo-slivkový cheesecake je nielen sezónnou záležitosťou, ale vychutnať si ho môžete kedykoľvek, pretože slivky viete hocikedy nahradiť iným ovocím.

 

Ingrediencie

Korpus:

  • 280g maslových sušienok
  • 100g masla

 

Plnka:

  • 500g mascarpone
  • 250g kyslej smotany
  • 250g tvarohu
  • 2 vajcia
  • zlatý klas
  • práškový cukor
  • 5PL mletého maku

 

Slivková poleva:

  • 20 sliviek
  • 1ČL mletej škorice
  • 2PL lekváru
  • 1 pomaranč - pomarančová šťava
  • práškový cukor
  • 2PL masla

 

Postup:

Sušienky rozmixujeme na prášok. Maslo rozpustíme, pridáme k rozmixovaným sušienkám a zmiešame. Nasypeme do guľatej formy na pečenie (25cm) a rukami pritlačíme korpus aj po okrajoch formy. Korpus pečieme pri 180 približne 5 minút.

Mascarpone, kyslú smotanu a tvaroh vyšľaháme pomocou mixéra. Pridáme práškový cukor, podľa chuti, mak a prešľaháme. Prisypeme zlatý klas a opäť zmes na miernych otáčkach vyšľaháme. Na záver po jednom opatrne pridávame vajíčka.

Hotovú plnku vlejeme na korpus a dáme piecť do vyhriatej rúry na 150 približne 35 minút.

Makovoslivkovy-canva

Medzitým, ako sa cheesecake bude piecť, pripravíme si slivkovú polevu. Slivky nakrájame na štvrťky a opečieme ich na masle. Pridáme pomarančovú šťavu, mletú škoricu a lekvár. Povaríme, dokým slivky nnezmäknú a na záver polevu dochutíme práškovým cukrom.

Cheesecake vytiahneme z rúry a necháme ho stuhnúť. Na vrch vlejeme slivkovú polevu s kúskami sliviek a vložíme do chladničky. Necháme stuhnúť v chladničke cez noc.

 

Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi,
ktorý celý život pracoval v gastronómii. Práve preto som sa rozhodla pre štúdium na Hotelovej akadémii v Bratislave. Rada si vychutnám čaj v dobrej kaviarni a zájdem na kvalitné jedlo do talianskej reštaurácie. Varenie je mojou vášňou a dúfam, že aj vy si vďaka mojím receptom k nemu nájdete cestu.