Chladné počasie spomalilo začiatok zeleninovej sezóny. Naši farmári vysvetľujú, čo to znamená
Zeleninové debničky od našich farmárov Poživeň a Zpola prídu do ponuky už čoskoro.
Súčasné počasie je pozitívne pre úrodu do budúcna. Ovplyvňuje dobré klíčenie mladých rastlín a zakoreňovanie priesad. Prináša to však aj posúvanie a predlžovanie rastu a tým pádom aj zberu zeleniny pre vás spotrebiteľov. “Môžu za to chladné dni a noci. Avšak veľmi pozitívne vnímam túto jar, ktorá bola bláznivejšia ako pominulé roky, kedy sme hneď preskakovali do leta. Je to proces, ktorý neovplyvníme, keďže väčšinu našej zeleniny pestujeme bez skleníkov, na poli. Môžem vás však uistiť, že nás čaká krásná, zdravá úroda, ktorá rastie s menším oneskorením,“ ozrejmuje vplyv počasia na úrodu Rado Horný z farmy Zpola Štefanov.
“Tento rok nám sezónu spomaľuje výrazne chladnejšie jarné počasie, kvôli ktorému sme museli posúvať termín výsevu a výsadby určitých plodín a zároveň takýto ráz počasia spomalil schádzanie a rast väčšiny skorších druhov,” zdôvodňujú posun začiatku sezóny bratia Jaro a Kubo Válkovci z farmy Poživeň Hlboké.
Na farme Zpola chladnejšie a daždivé počasie zjednodušuje zavlažovanie, ktoré je veľmi dôležité pri klíčení zeleniny. Chlad predlžuje rast zeleniny, ale nemení to výrazne starostlivosť o ňu. “Dúfame však, že príde teplejšie obdobie a urýchli sa rast aj teplomilných rastlín, ktoré to potrebujú. Vieme im to spríjemniť len netkanou textíliou, no nevieme nahradiť teplo. Určite sa všetci tešíme na paradajky, papriku, melóny a bataty, ktoré vyžadujú teplejšie počasie,” dodáva Rado.
Na rôzne výkyvy počasia sa bratia Jaro a Kubo pripravujú postupne. Využívajú viaceré postupy ako ochrániť úrodu: “Osvedčili sa nám rôzne fóliové kryty a netkané textílie, ale keďže sa u nás čoraz častejšie stretávame s extrémne silným vetrom, musíme aj celú farmičku, foliovníky a prikrývky prispôsobiť podmienkam, čo je bohužiaľ pre nás časovo a hlavne finančne náročné.” Robia však všetko preto, aby dokázali predĺžiť sezónu a zásobovať zákazníkov zdravou zeleninou od skorej jari až do veľmi neskorej jesene.