Priatelia ĎAKUJEME za podporu našej myšlienky

Lenka Macová z PRALINKOVO: Rob, čo miluješ, miluj, čo robíš

Súlad ingrediencií a poctivé ručné spracovanie. Ak patríte k čokoholikom, u Lenky Macovej si určite prídete na svoje. Sympatická Záhoráčka totiž pod značkou Pralinkovo vyrába vynikajúce čokoládové bonbóny a ďalšie delikatesy z čokolády, ktoré rozmaznávajú nielen chuťové poháriky, ale sú aj potešením pre oko. Jej originálne výtvory si môžete kúpiť aj prostredníctvom nášho internetového trhu ZeZáhorá.sk. Dôvod, prečo sa pustila do tejto nevšednej záľuby, je prozaický: prestali jej chutiť bonbóny z obchodu...

 

 

Vyštudovali ste Ekonomickú univerzitu v Bratislave, teda niečo, čo je na míle vzdialené od čokoládovej alchýmie...

Ekonómia ma sprevádzala životom 4 roky na Obchodnej akadémii a následne 5 rokov na Ekonomickej univerzite. Jednu dobu som bola presvedčená o tom, že zo mňa bude auditor, či daňový poradca. Avšak následný výber zamestnania postupom času ukázal, že viac ma baví obchod a práca so zákazníkmi. Vždy som však popri svojom zamestnaní inklinovala i k tvorivým prácam, pečeniu či hand made výrobkom.

Voľný čas po práci som si vypĺňala rôznymi tvorivými koníčkami a až pred pár rokmi sa moje potreby kreatívne sa prejaviť a láska k sladkému spojili a vznikla vášeň pre čokoládové pralinky. Chcela som si vyrobiť také, ktoré budú presne mojej chuti, lebo tie, ktoré boli dostupné v obchode mi čoraz menej chutili.

 lenka macová pralinkovo 5

Tak ste sa rozhodli vyrobiť si vlastné bonbóny?

Najprv som neverila, že niečo také by sa dalo vyrobiť v domácich podmienkach. Predsa len – bonbóny? A doma? Nedalo mi to. Jediné, čo bolo vtedy doma prístupné, bola forma na ľad. A tak sa to začalo. Roztopila som čokoládu, naliala do formy, dovnútra dala ovocie a zaliala. Nie príliš vábny vzhľad bol v tom momente vyvážený chuťou. A odvtedy som začala po internete zháňať formy, čokoládu, začala som čítať, pozerať videá, absolvovala som školenia a postupne vytvárala svoje prvé „skutočné“ pralinky.

 

Ako a kedy vznikol nápad založiť PRALINKOVO?

Od prvej pralinky po vznik PRALINKOVO prešlo cca 2,5 roka. Pralinky som najprv vyrábala len tak pre potešenie, pre kolegov, kamarátov, pre rodinu. Už počas roku 2019 som nosila v hlave nápad a túžbu premeniť moju záľubu na moje zamestnanie. Nebolo to však jednoduché rozhodovanie. I keď som svojmu nápadu verila a mala podporu od môjho okolia a rodiny, stále som váhala. Až v roku 2020 padlo definitívne rozhodnutie, ktoré určite neľutujem.

 

Čo všetko dnes z čokolády vytvárate?

Ako je z názvu mojej firmy zrejmé, zameriavam a chcem sa zameriavať hlavne na čokoládové pralinky. Bonbóny viete vďaka kakaovému maslu farbiť na akúkoľvek farbu, viete na čokoládu písať, zdobiť ju sušeným ovocím, a vďaka šikovnej potlači dokážete na pralinky preniesť aj text či fotografiu.

Ale samozrejme, z čokolády vytváram i rôzne zdobené tabuľkové čokolády, príležitostne čokoládové figúrky, tyčinky, čokoládové lízatká. Páči sa mi, že pralinky i čokolády je možné zladiť farebne, urobiť pralinky na rôznu príležitosť, pridať personalizovanú potlač na čokoládu a tým vytvoriť jedinečný darček.

 

lenka macová pralinkovo 3  

Odkiaľ pri svojich výtvoroch čerpáte inšpiráciu? A čo všetko je pri tejto práci dôležité dodržiavať a rešpektovať?

Určite obrovským zdrojom inšpirácií je internet. A nemyslím tým len sledovanie a inšpirovanie sa od „kolegov“, ktorí pralinky vyrábajú. Veľakrát nápady prídu z úplne iného smeru. Niekedy uvidím len farebnú kombináciu a vtedy ma napadne, že toto by bola skvelá kombinácia i na pralinky. Keď mám čas, niekedy len miešam farby a techniky aplikácie, urobím skúšobné pralinky a vypáli to tak skvele, že ihneď vznikne novinka, ktorá má obrovský úspech.

Čo sa príchutí týka, snažím sa držať už overených klasík, ktoré si moji zákazníci zamilovali. A popri nich pridávam vždy i nejaké novinky. Pohrávam sa s kombináciami chutí čokolády a plniek, v poslednej dobe si ma získavajú ovocné želé v kombinácii s čokoládou. Postupne pridávam pralinky, ktoré sa skladajú z viac ako jednej plnky.

Ako v designe, tak i v chutiach je nespočetné množstvo kombinácií a to ma baví.

A čo je dôležité dodržiavať a rešpektovať? Všetko má svoj výrobný postup. Tak ako pri pečení chleba ak unáhlite kysnutie, tak sa chleba nevydarí, je to aj pri čokoláde. Ak proces prípravy čokolády unáhlite alebo „odfláknete“, verte mi, uvidíte to na výsledku. Na jednom kurze na výrobu praliniek nám povedali, že s čokoládou sa musíte hrať, že čokoláda zbožňuje, keď jej venujete pozornosť... a ona sa Vám v závere odvďačí očarujúcim leskom, úžasnou štruktúrou a samozrejme neodolateľnou chuťou.

 

lenka macová pralinkovo 5 7 

Riadite sa heslom „Rob, čo miluješ, miluj,  čo robíš“. V čom je čaro a krása záľuby, ktorá vás tak chytila?

Za ten niečo viac ako rok existencie PRALINKOVO som si už viackrát vypočula, resp. prečítala, že je vidno z mojej práce, že ju robím srdcom a z lásky. To ma neskutočne teší, že to vidí i zákazník. Že si dám záležať na designe, na obale, na detailoch, pretože „Aj bonboniéra vie byť umeleckým dielom“.

Moja práca ma veľmi baví a napĺňa. Je skvelé si povedať na záver dňa, že robíte to, čo milujete. A ja som si to povedala nespočetne veľakrát. A preto dúfam, že to z mojich bonboniér je a bude i naďalej cítiť. A to, že mi zákazníci pošlú potom fotku, či pozitívnu odozvu, ako boli spokojní a ako bonboniéra prekvapila toho, komu bola určená, je pre mňa nesmierne dôležité. Pretože hlavné je, aby bol spokojný zákazník, pre ktorého je bonboniéra určená. Aby si hneď vybavil jedinečný design a tú pravú chuť čokolády.

 lenka macová pralinkovo 56

Máte nejaký zatiaľ nesplnený sen, ktorý sa týka výroby bonbónov a čokoládových výrobkov?

Určite je to sen vzdelávať sa a učiť sa od tých najlepších na svete. Je ich veľa, u ktorých by som rada absolvovala kurz a naučila sa niečo nové.

A čo sa PRALINKOVO týka, chcem aby si moje výrobky ľudia obľúbili, aby keď sa povie pralinky z PRALINKOVO si vybavili skvelú chuť „naozajstnej“ čokolády a plniek.

 

Ponuku praliniek nájdete TU!