3 tipy, ako správne spracovať špargľu. Tretí tip si zamiluješ!
Pýtali sme sa na rady od našej foodblogerky Sandry. Naučí ťa správne očistiť, skladovať a blanšírovať špargľu pomocou týchto troch krokov. Na záver sa môžeš tešiť na ozajstné špargľové hody.
S jarou prichádza nielen slnečné počasie, ale tiež špargľa, ktorú ja tak milujem. Keďže si ju môžeme užiť len niekoľko dní v roku, hneď som si objednala čerstvú bio špargľu dopestovanú v Kútoch z trhu s lokálnymi potravinami ZeZáhorá. Nepremeškaj príležitosť a zaraď ju do svojho jedálnička aj ty. Priprav si šalát, polievku, či rizoto. Existuje nespočetne veľa spôsobov ako si pripraviť špargľu, jednoducho si ju môžeš len zaliať olivovým olejom a zapiecť. Ja ti však do tvojej kuchyne prinesiem trochu experimentu.
Najdôležitejšia je príprava. Ak špargľu dobre neočistíš, jedlo nebude mať ten správny šmrnc. Preto si na začiatok zhrnieme, ako špargľu správne očistiť, skladovať a pripraviť na samotný proces varenia.
Čo musíš urobiť pred varením špargle?
Tip č. 1: Ako mnohí z vás tušia, prvým a veľmi dôležitým krokom je čistenie špargle. Špargľu pred varením musíme zbaviť drevnatej časti. Najskôr ju však dôkladne umyjeme, preložíme na pracovnú dosku a pustíme sa do práce.
Čerstvú a umytú špargľu uchopíme oboma rukami a jemne zohneme tak, aby sa tvrdý koniec špargle odlomil. Rovnako postupujeme aj u bielej špargle. Avšak ak máš špargľu, ktorá je hrubšia a drevnatejšia, odrež konce pomocou noža.
Špargľu očistíme pomocou škrabky na zemiaky (len spodné dve tretiny). Hlavičku nečistíme.
Ak ide o bielu špargľu použi dôkladnejšie čistenie, pretože je hrubšia a o niečo vláknitejšia ako zelená. Zelenej špargle nemusíš venovať takú pozornosť, staćí ošúpať len jej konce, zatiaľčo bielu ošúp až po hlavičku.
Tip č.2: Ukážeme si tiež ako špargľu správne skladovať, aby nám vydržala niekoľko dní v chladničke. Priprav si vyššiu sklenenú nádobu alebo pohár. Konce očistenej špargle zabaľ do vlhkej plátenej alebo papierovej utierky a špargľu vlož kolmo do nádoby. Takto špargľu uchovaj maximálne 5 dní.
Tip č.3: Na to, aby sme si mohli špargľu vychutnať napríklad v ľahkom jarnom šaláte je dôležité ju najprv oblanšírovať. Blanšírovanie je technika, pri ktorej zeleninu najprv ovaríme a nakoniec ju ponoríme do ľadovej vody. Využíva sa najmä pre zachovanie farby, chuti a výživovej hodnoty. A vývar môžeš využiť na prípravu špargľovej polievky.
A teraz, keď už vieš ako špargľu správne spracovať je najvyšší čas sa pustiť do varenia.
Recepty zo špargle →
Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi, |