Priatelia ĎAKUJEME za podporu našej myšlienky

Banánový chlieb s flambovaným banánom

Múčnik, ktorého jednoduchosť prípravy a nenaročne suroviny vás urcite oslovia.

 

Čo budeš potrebovať?

  • 270g hladkej múky
  • 1ČL prášku do pečiva
  • 1ČL sódy bikarbóny
  • 1ČL mletej škorice
  • ½ ČL kardamómu
  • 3 zrelé banány
  • 160g orechov
  • 65g rozpusteného masla
  • 150g trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 1PL mlieka
  • 1PL vanilkovej pasty
  • štipka soli

 

Flambovaný banán:

  • 2 zrelé banány
  • 10ml rumu
  • 20g masla
  • 10g trstinového cukru
  • 20ml pomarančovej šťavy

 

Rúru si predhrejeme na 200 °C a vymastíme pozdĺžnu formu (31 x 11 cm) na pečenie.

Vo veľkej mise zmiešame preosiatu múku, štipku soli, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, cukor, škoricu, kardamóm a posekané orechy. V druhej miske pomocou vidličky popučíme 3 zrelé banány. Pridáme rozpustené maslo, vajcia, vanilkovú pastu a mlieko a zmes rozmixujeme. Postupne zapracujeme sypké ingrediencie a premiešame. Cesto vlejeme do formy.

Pripravíme si flambované banány. Banány pozdĺžne rozrežeme. Na masle si necháme skaramelizovať cukor a prilejeme trošku pomarančovej šťavy. Vložíme banány, ktoré opečieme a prilejeme rum. Banány oflambujeme.

Oflambované banány poukladáme na cesto spolu s omáčkou a dáme piecť do rúry na 175 °C približne 40-50 minút. Hodový chlieb necháme vychladnúť. 

 

Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi,
ktorý celý život pracoval v gastronómii. Práve preto som sa rozhodla pre štúdium na Hotelovej akadémii v Bratislave. Rada si vychutnám čaj v dobrej kaviarni a zájdem na kvalitné jedlo do talianskej reštaurácie. Varenie je mojou vášňou a dúfam, že aj vy si vďaka mojím receptom k nemu nájdete cestu.