Domáce oškvarkové pagáče
Domáce oškvarkové pagáče podľa receptu mojej babky. Ich príprava vyžaduje dlhší čas, ale tá námaha určite stojí zato.
Čo budeš potrebovať?
500g hladkej múky
2 žĺtky
kyslá smotana
42g droždia
prášok do pečiva
250g masla
soľ
1ČL cukru
300g mletých oškvarkov
2dcl mlieka
vajce na potretie
Pripravíme si kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a pridáme cukor. Rozmiešame a necháme na teplom mieste nakysnúť približne 5-10 minút.
Na pracovnú dosku si preosejeme múku a pridáme nakrájané maslo. Maslo ručne zapracujeme do múky, pridáme prášok do pečiva, žĺtky, kyslú smotanu, soľ a kvások. Vypracujeme vláčne cesto. Cesto rozvaľkáme, potrieme mletými oškvarkami a zložíme na trikrát, tak že najprv zložíme boky a následne ho preložíme na polku. Cesto necháme kysnúť približne 30 minút. Tento postup opakujeme tri krát, takže celková doba kysnutia je hodina a pol.
Po vykysnutý cesto rozvaľkáme a pomocou formičky alebo pohára vykrojíme kolieska. Na kolieska vytvoríme mriežky, môžeme použiť nôž alebo krájač na zemiaky. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich podkysnúť 20 minút. Potrieme rozšlahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 180 ℃ približne 20-30 minút dozlatista.
Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi, |