Francúzska cibulačka
Jednoduchá veľmi chutná polievka na zahriatie a povzbudenie.
Čo budeš potrebovať?
- 7 stredných cibúľ
- olivový olej
- 2dcl bieleho vína
- tymian
- 2L kuracieho vývaru
- 2 bobkové listy
- chlieb
- soľ
- korenie
- syr Brie
- 2PL masla
- 1ČL trstinového cukru
Bylinková zápražka:
- 1-2PL masla
- 1PL hladkej múky
- 100ml studenej vody
- mikrobylinky pak choi
Na oleji a masle si orestujeme na plátky nakrájanú cibuľu. Po 30 minútach, keď cibuľka chytí hnedú farbu pridáme cukor a prilejeme biele víno. Necháme odpariť alkohol a prilejeme vývar. Do polievky pridáme bobkový list, tymian, osolíme, okoreníme a varíme asi 30 minút.
Medzitým si pripravíme zapekaný chlieb. Nakrájame si ho na plátky a zapečieme v rúre asi 5 minút pri 200 °C.
Polievku zahustíme bylinkovou zápražkou. Na masle si opečieme hladkú múku, pridáme mikrobylinky pak choi a zalejeme vodou. Vlejeme do polievky a prevaríme. Polievku nalejeme do ohňovzdornej misy, položíme na ňu plátky opečeného chleba, na ktorý poukladáme syr a zapečieme v rúre pod grilom. Pečieme približne 2 minúty pri 250 °C, pokiaľ sa syr neroztečie.
Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi, |