Priatelia ĎAKUJEME za podporu našej myšlienky

Hovädzí vývar s krupicovými haluškami

Pravý hovädzí vývar nie je klasickým nedeľným vývarom, nakoľko jeho príprava je veľmi časovo náročná. Však chuť, ktorú "vytiahnete" z pomaly vareného vývaru spôsobom zvaným tiahnutie je neskutočná.

 

Čo budeme potrebovať?:

  • 1kg hovädzích kostí
  • 800g hovädzieho mäsa na polievku
  • 3l vody
  • 3 mrkvy
  • 2 petržleny
  • polka zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 póru
  • kaleráb
  • jarná cibuľa
  • ligurček
  • petržlenová vňať
  • zelerové listy
  • 2 bobkové listy
  • 5 guľôčok čierneho korenia
  • 4 guľôčky nového korenia
  • soľ

 

  • Zeleninová príloha:
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • hrášok
  • petržlenová vňať
  • repové listy

 

Krupicové halušky:

  • 100g hrubej krupice
  • 50g masla
  • 1 vajce
  • soľ
  • korenie
  • petržlenová vňať

 

Postup: 

Hovädzie mäso umyjeme, osolíme, okoreníme a spolu s kosťami opečieme v rúre pri 200 približne 20-30 minút.

Opečené mäso pridáme do hrnca spolu s očistenou zeleninou. Zalejeme vodou a pridáme korenie, ligurček, zelerové listy a bobkový list. Vývar varíme na miernom ohni približne 3-5 hodín. Počas varenia z polievky zbierame penu, poprípade prilievame vodu.

Vyvar-Canva

Pripravíme si krupicové halušky. V miske vyšľaháme vajce, pridáme maslo, soľ, korenie a nasekanú petržlenovú vňať. Premiešame a postupne budeme pridávať krupicu, pokým nevypracujeme cesto. Necháme ho asi 10 minút odstáť v chladničke. Pomocou lyžice z neho vykrojíme halušky a varíme ich vo vývare, ktorý sme si odobrali do menšieho hrnca, približne 10-15 minút, podľa veľkosti.

Hovädzí vývar precedíme, privedieme opäť k varu a do polievky pridáme nastrúhanú mrkvu, petržlen, hrášok a varíme do zmäknutia. Uvarené mäso nakrájame na menšie kúsky a pridáme do hotového vývaru.

Vývar podávame so zeleninou, hovädzím mäsom a krupicovými haluškami, dozdobený nasekanou petržlenovou vňaťou a repovým listom.

Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi,
ktorý celý život pracoval v gastronómii. Práve preto som sa rozhodla pre štúdium na Hotelovej akadémii v Bratislave. Rada si vychutnám čaj v dobrej kaviarni a zájdem na kvalitné jedlo do talianskej reštaurácie. Varenie je mojou vášňou a dúfam, že aj vy si vďaka mojím receptom k nemu nájdete cestu.