Hovädzí vývar s krupicovými haluškami
Pravý hovädzí vývar nie je klasickým nedeľným vývarom, nakoľko jeho príprava je veľmi časovo náročná. Však chuť, ktorú "vytiahnete" z pomaly vareného vývaru spôsobom zvaným tiahnutie je neskutočná.
Čo budeme potrebovať?:
- 1kg hovädzích kostí
- 800g hovädzieho mäsa na polievku
- 3l vody
- 3 mrkvy
- 2 petržleny
- polka zeleru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 póru
- kaleráb
- jarná cibuľa
- ligurček
- petržlenová vňať
- zelerové listy
- 2 bobkové listy
- 5 guľôčok čierneho korenia
- 4 guľôčky nového korenia
- soľ
- Zeleninová príloha:
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- hrášok
- petržlenová vňať
- repové listy
Krupicové halušky:
- 100g hrubej krupice
- 50g masla
- 1 vajce
- soľ
- korenie
- petržlenová vňať
Postup:
Hovädzie mäso umyjeme, osolíme, okoreníme a spolu s kosťami opečieme v rúre pri 200 ℃ približne 20-30 minút.
Opečené mäso pridáme do hrnca spolu s očistenou zeleninou. Zalejeme vodou a pridáme korenie, ligurček, zelerové listy a bobkový list. Vývar varíme na miernom ohni približne 3-5 hodín. Počas varenia z polievky zbierame penu, poprípade prilievame vodu.
Pripravíme si krupicové halušky. V miske vyšľaháme vajce, pridáme maslo, soľ, korenie a nasekanú petržlenovú vňať. Premiešame a postupne budeme pridávať krupicu, pokým nevypracujeme cesto. Necháme ho asi 10 minút odstáť v chladničke. Pomocou lyžice z neho vykrojíme halušky a varíme ich vo vývare, ktorý sme si odobrali do menšieho hrnca, približne 10-15 minút, podľa veľkosti.
Hovädzí vývar precedíme, privedieme opäť k varu a do polievky pridáme nastrúhanú mrkvu, petržlen, hrášok a varíme do zmäknutia. Uvarené mäso nakrájame na menšie kúsky a pridáme do hotového vývaru.
Vývar podávame so zeleninou, hovädzím mäsom a krupicovými haluškami, dozdobený nasekanou petržlenovou vňaťou a repovým listom.
Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi, |