Hovädzie mäso na hubách so slovenskou ryžou
Na jemno nakrajané hovädzie mäsko so slovenskou ryžou.
Čo budeme potrebovať?
- 500g hovädzieho mäsa (hrudka)
- 30g sušených húb
- 500ml zeleninového vývaru
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- mletá červená paprika
- olivový olej
- maslo
- soľ
- celé čierne korenie
- nové korenie
- petržlenová vňať
Slovenská ryža:
- 400g slovenskej ryže
- cibuľa
- 20g masla
- olej
- voda
Zátrepka:
- 1PL hladkej múky
- 100ml vody
Postup:
Hovädzie mäso umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu očistíme, nakrájame najemno a opražíme spolu s cesnakom na olivovom oleji. Pridáme sušené huby a podusíme, aby pustili vôňu. Vložíme osolené a okorenené mäso, poprášime červenou mletou paprikou a necháme mäso zatiahnuť.
K opečenému mäsu prilejeme vývar, tak aby bolo mäso ponorené. Pridáme korenie, prikryjeme alobalom a vložíme do rúry. Mäso dusíme pri 180℃ minimálne 1,5 hodiny. Záleží od veľkosti mäsa.
V hrnci si na oleji opražíme najemno nakrájanú cibuľu a pridáme do nej slovenskú ryžu, ktorú opečieme dozlatista. Keď ryža dosiahne hnedkastú farbu, prilejeme vodu, asi 2 cm nad ryžu. Pridáme maslo, osolíme a varíme do zmäknutia. Ryžu premiešame, aby sa nezlepila.
Hotové mäso prehodíme na sporák a zahustíme zátrepkou. Do misky pridáme múku a postupne do nej prilievame vodu, až kým sa nám nevytvorí hladná zmes. Zátrepku pridáme do mäsa a necháme 5 minút prevrieť. Omáčku zjemníme maslom.
Hovädzie mäso podávame so slovenskou ryžou posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.
Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi, |