Priatelia ĎAKUJEME za podporu našej myšlienky

Hráškový krém z čerstvého hrášku a špenátu s tymianovými krutónmi

Vychutnajte si sladký letný hrášok v podobe tejto polievky. Pripravte si k nej tymianové krutóny a podávajte ju s lyžicou bieleho jogurtu alebo kyslej smotany.
 

Čo budeme potrebovať:

  • 450g čerstvého hrášku
  • 600ml zeleninového vývaru
  • jarná cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 100g špenátu
  • zemiak
  • 2 vetvičky tymianu
  • ligurček
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej
  • 1PL masla
  • biely jogurt

 

Tymianové krutóny:

  • 5 krajcov chleba
  • 40g masla
  • strúčik cesnaku
  • 2 vetvičky tymianu
  • soľ

 

V hrnci rozpustíme maslo a olivový olej. Vložíme do neho na jemno nakrájanú cibuľku, cesnak a opražíme. K cesnaku a cibuli pridáme hrášok, na jemno nakrájaný zemiak, špenát, tymian, ligurček. Osolíme, okoreníme a zalejeme vývarom. Varíme asi 10 minút.

kremova hraskova-canva

Pripravíme si tymianové krutóny. Chlieb nakrájame na kocky. Maslo rozpustíme a pridáme do neho nasekaný tymian, pretlačený cesnak a soľ. Chlieb v miske obalíme v pripravenom bylinkovom masle. Poriadne premiešame a pečieme pri 180 približne 10-15 minút dozlatista.

Polievku odstavíme, vytiahneme vetvičky tymianu, ligurček, dochutíme soľou, korením a rozmixujeme.

Hráškovú polievku podávame s bielym jogurtom, tymianovými krutónmi, dozdobenú.   

 

Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi,
ktorý celý život pracoval v gastronómii. Práve preto som sa rozhodla pre štúdium na Hotelovej akadémii v Bratislave. Rada si vychutnám čaj v dobrej kaviarni a zájdem na kvalitné jedlo do talianskej reštaurácie. Varenie je mojou vášňou a dúfam, že aj vy si vďaka mojím receptom k nemu nájdete cestu.