Priatelia ĎAKUJEME za podporu našej myšlienky

Jahňacie kotlety v bylinkovej marináde s grilovanou zeleninou a chilli omáčkou

Jahňacie mäso patrí k Veľkej noci a preto si aj tento recept našiel svoje miesto v mojom zozname. Jahňacina podporuje imunitný systém a je bohatým zdrojom železa. Postupne sa však vytráca z našich jedálničkov, a preto by som vám ju rada pripomenula vďaka tomuto receptu. 

 

Čo budeš potrebovať?

  • 1kg jahňacích kotliet 
  • olivový olej
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • soľ
  • korenie

 

Marináda

  • 2 vetvičky rozmarínu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 8PL olivového oleja
  • soľ 
  • korenie

 

Grilovaná zelenina

  • 2 červené cibule
  • 4 zemiaky
  • cukrový hrášok
  • cherry paradajky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • oblanšírované fazuľové struky
  • olivový olej
  • maslo
  • soľ

 

Chilli omáčka

  • 2 cibule
  • 4 paradajky 
  • 2PL omáčky Chillina - ostrá rajčinka
  • 4PL šípkového octu
  • 100ml červeného vína
  • 4 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie
  • cukor

 

V miske si pripravíme marinádu. Zmiešame olivový olej, najemno nakrájaný cesnak, soľ, korenie a rozmarín.

Kotlety umyjeme, očistíme od tuku a osušíme. Nakrájame a potrieme ich pripravenou marinádou. Necháme ich minimálne hodinu marinovať.

Zatiaľ si ugrilujeme zeleninu a uvaríme zemiaky. Cesnak si nakrájame na plátky a orestujeme na masle a olivovom oleji. Pridáme cherry paradajky a postupne si opražíme zeleninu, na štvrtky nakrájanú červenú cibuľu, hrášok a oblanšírované fazuľové struky. Osolíme a odstavíme. Zemiaky nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Po uvarení ich orestujeme na oleji do zlatista. 

Pripravíme si chilli omáčku. Cibuľu a cesnak si nakrájame najemno. Podusíme ich na olivovom oleji a pridáme nakrájané a oblanšírované paradajky. Chvíľu podusíme a prilejeme červené víno. Necháme odpariť alkohol. Prilejeme šípkový ocot, chilli omáčku a povaríme. Rozmixujeme a dochutíme soľou, korením a cukrom.

Po namarinovaní kotlety opečieme z oboch strán na olivovom oleji spolu s vetvičkami rozmarínu. Približne 3-5 minút z každej strany. Kotlety vyberieme na tanier, prikryjeme alobalom a necháme odpočívať. 

Jahňacie kotlety podávame s grilovanou zeleninou a chilli omáčkou.

 

Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi,
ktorý celý život pracoval v gastronómii. Práve preto som sa rozhodla pre štúdium na Hotelovej akadémii v Bratislave. Rada si vychutnám čaj v dobrej kaviarni a zájdem na kvalitné jedlo do talianskej reštaurácie. Varenie je mojou vášňou a dúfam, že aj vy si vďaka mojím receptom k nemu nájdete cestu.