Krémová zelerová polievka s mrkvovo – orechovou salsou
Krémová zelerová polievka s mrkvovo – orechovou salsou je super na chladné dni.
Čo budeš potrebovať?
- ½ zeleru
- 2PL masla
- cibuľa
- 1l zeleninového vývaru alebo vody
- 150ml smotany na varenie
- soľ
- korenie
- olivový olej
- pečivo
Salsa:
- mrkva
- 30g nasekaných a opečených vlašských orechov
- 40ml jablkového octu
- 10g zelerových listov alebo petržlenovej vňate
- 10ml olivového oleja
- soľ
- korenie
Vo veľkom hrnci si zohrejeme maslo, na ktorom opražíme nakrájanú cibuľku. Pridáme na kocky nakrájaný zeler, dochutíme soľou a korením. Povaríme približne 10 minút a prilejeme zeleninový vývar alebo vodu. Varíme, dokým nie je zeler mäkký.
Medzitým si nastrúhame mrkvu, ktorú oblanšírujeme a zalejeme jablčným octom. Mrkvu necháme odležať približne 10 minút. Následne ju precedíme a pridáme nasekané zelerové listy alebo petržlenovú vňať a opražené vlašské orechy. Dochutíme soľou, korením a olivovým olejom.
Polievku necháme trochu vychladnúť a rozmixujeme ponorným mixérom. Privedieme opäť k varu a zjemníme ju smotanou. Chvíľu povaríme a keď je polievka príliš hustá prilejeme vývar alebo vodu. Nakoniec ju dochutíme soľou a korením.
Zelerovú polievku podávame s mrkvovo – orechovou salsou a opečeným chlebom.
Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi, |