Priatelia ĎAKUJEME za podporu našej myšlienky

Marhuľový koláč z kysnutého cesta s mandľovými lupienkami a posýpkou

Môžeme ho upiecť s ľubovoľným sezónnym ovocím a posýpku, tzv. mrveničku navrch, obohatiť o ovsené vločky alebo mleté orechy.

 

Čo budeme potrebovať?

 

Posýpka:

  • 100g polohrubej múky
  • 40g zmäknutého masla
  • 40g práškového cukru

 

Postup:

Spracujeme kvások. Do trochy vlažného mlieka rozdrvíme droždie, pridáme lyžičku cukru a necháme vzísť kvások. Trvá to asi 10 minút.

Múku, sódu bikarbónu, štipku soli a cukor zmiešame spolu s vajcom, maslom, zbytkom mlieka a pridáme kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť asi 1 hodinu na teplom mieste.

Zatiaľ si odkôstkujeme a nakrájame marhule na menšie kúsky.

Pripravíme si posýpku. Zmiešame múku, cukor a zmäknuté maslo. Rukami spracujeme a dáme do chladničky.

Vykysnuté cesto vložíme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Poolejovanými rukami roztiahneme cesto, až kým nevyplníme celú formu. Na vrch naukladáme marhule, posypeme práškovým cukrom, pridáme posýpku a koláč posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme pri 180 asi 30 minút.

Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi,
ktorý celý život pracoval v gastronómii. Práve preto som sa rozhodla pre štúdium na Hotelovej akadémii v Bratislave. Rada si vychutnám čaj v dobrej kaviarni a zájdem na kvalitné jedlo do talianskej reštaurácie. Varenie je mojou vášňou a dúfam, že aj vy si vďaka mojím receptom k nemu nájdete cestu.