Marhuľový koláč z kysnutého cesta s mandľovými lupienkami a posýpkou
Môžeme ho upiecť s ľubovoľným sezónnym ovocím a posýpku, tzv. mrveničku navrch, obohatiť o ovsené vločky alebo mleté orechy.
Čo budeme potrebovať?
- 140g polohrubej múky
- 140g hladkej múky
- 1 vajce
- 50g masla
- 150ml mlieka
- 12g droždia
- 1ČL sódy bikarbóny
- štipka soli
- 2PL kryštálového cukru
- marhule
- mandlové lupienky
- práškový cukor
Posýpka:
- 100g polohrubej múky
- 40g zmäknutého masla
- 40g práškového cukru
Postup:
Spracujeme kvások. Do trochy vlažného mlieka rozdrvíme droždie, pridáme lyžičku cukru a necháme vzísť kvások. Trvá to asi 10 minút.
Múku, sódu bikarbónu, štipku soli a cukor zmiešame spolu s vajcom, maslom, zbytkom mlieka a pridáme kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť asi 1 hodinu na teplom mieste.
Zatiaľ si odkôstkujeme a nakrájame marhule na menšie kúsky.
Pripravíme si posýpku. Zmiešame múku, cukor a zmäknuté maslo. Rukami spracujeme a dáme do chladničky.
Vykysnuté cesto vložíme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Poolejovanými rukami roztiahneme cesto, až kým nevyplníme celú formu. Na vrch naukladáme marhule, posypeme práškovým cukrom, pridáme posýpku a koláč posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme pri 180 ℃ asi 30 minút.
Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi, |