Priatelia ĎAKUJEME za podporu našej myšlienky

Medové hovädzie rebrá s baby zemiakmi a mrkvovo-cuketovým šalátom

Marinované hovädzie rebrá s domácimi baby zemiakmi Zpola Štefanov.

 

Čo budeme potrebovať?

 

Baby zemiaky:

 

Medovo-horčicová marináda:

  • 3PL medu
  • 1PL hnedého cukru
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3PL balsamica
  • 3PL citrónovej šťavy
  • 2PL dijonskej horčice
  • 5PL slnečnicového oleja
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • chilli paprička
  • 3ČL mletej červenej papriky
  • soľ
  • korenie

 

Omáčka:

 

Mrkvovo-cuketový šalát:

 

Postup:

Hovädzie rebrá očistíme, umyjeme a pomocou kuchynskej utierky osušíme.

Pripravíme si medovo-horčicovú marinádu. V miske zmiešame med, citrónovú šťavu, balsamico, horčicu a olej. Prisypeme soľ, korenie a mletú červenú papriku. Nakrájame na najemno cesnak, chilli papričku, petržlenovú vňať a pridáme do marinády. Hovädzie rebrá namarinujeme a necháme odstáť, najlepšie cez noc.

Namarinované hovädzie rebrá opečieme naprudko na panvici z oboch strán. Vytiahneme a do výpeku pridáme najemno nakrájanú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak. Opražíme a prilejeme zvyšnú marinádu, víno a lúpané paradajky. Osolíme, okoreníme pridáme bobkový list a dusíme približne 10 minút.

Canva-rebra

Rebrá vložíme do pekáča, zalejeme omáčkou, zakryjeme a pečieme pri 160 približne 3 hodiny. Rebrá môžeme piecť aj v konvektomate pri 80 asi 8 hodín. Mäso je hotové, keď sa oddeluje od kosti. Počas pečenia mäso podlievame výpekom.

Medzitým upečieme zemiaky. Najprv zemiaky uvaríme v osolenej vode a popicháme ich vidličkou. Vložíme do misky, pridáme morskú soľ, korenie, maslo a premiešame. Dáme na plech a pečieme pri 200 približne 25 minút dozlatista. Alebo ich môžeme opiecť na grilovacej panvici. Do hotových zemiakov pridáme nasekanú petržlenovú vňať.

Mrkvu a cuketu nastrúhame pomocou škrabky na tenké plátky, osolíme a necháme odstáť, aby pustili šťavu. V miske zmiešame ocot, hnedý cukor, soľ a korenie. Premiešame, dokým sa cukor úplne nerozpustí. Nastrúhanú zeleninu zalejeme hotovou zálievkou.

Upečené mäso vytiahneme a omáčku precedíme do hrnca. Privedieme k varu a pridáme med. Prevaríme a zjemníme maslom.

Hovädzie rebrá podávame so zemiakmi a mrkvovo-cuketovým šalátom, dozdobené petržlenovou vňaťou.

 

Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi,
ktorý celý život pracoval v gastronómii. Práve preto som sa rozhodla pre štúdium na Hotelovej akadémii v Bratislave. Rada si vychutnám čaj v dobrej kaviarni a zájdem na kvalitné jedlo do talianskej reštaurácie. Varenie je mojou vášňou a dúfam, že aj vy si vďaka mojím receptom k nemu nájdete cestu.