Medové hovädzie rebrá s baby zemiakmi a mrkvovo-cuketovým šalátom
Marinované hovädzie rebrá s domácimi baby zemiakmi Zpola Štefanov.
Čo budeme potrebovať?
Baby zemiaky:
- 2,5kg baby zemiakov
- morská soľ
- korenie
- maslo
- petržlenová vňať
Medovo-horčicová marináda:
- 3PL medu
- 1PL hnedého cukru
- 4 strúčiky cesnaku
- 3PL balsamica
- 3PL citrónovej šťavy
- 2PL dijonskej horčice
- 5PL slnečnicového oleja
- hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- chilli paprička
- 3ČL mletej červenej papriky
- soľ
- korenie
Omáčka:
- cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 400g lúpaných paradajok
- 200ml červeného vína
- 1PL medu
- 1PL masla
- soľ
- korenie
- bobkový list
Mrkvovo-cuketový šalát:
- 250g mrkvy
- 1 cuketa
- 40ml jablkového octu
- 20g hnedého cukru
- 1PL citrónovej šťavy
- 1PL olivového oleja
- soľ
- korenie
Postup:
Hovädzie rebrá očistíme, umyjeme a pomocou kuchynskej utierky osušíme.
Pripravíme si medovo-horčicovú marinádu. V miske zmiešame med, citrónovú šťavu, balsamico, horčicu a olej. Prisypeme soľ, korenie a mletú červenú papriku. Nakrájame na najemno cesnak, chilli papričku, petržlenovú vňať a pridáme do marinády. Hovädzie rebrá namarinujeme a necháme odstáť, najlepšie cez noc.
Namarinované hovädzie rebrá opečieme naprudko na panvici z oboch strán. Vytiahneme a do výpeku pridáme najemno nakrájanú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak. Opražíme a prilejeme zvyšnú marinádu, víno a lúpané paradajky. Osolíme, okoreníme pridáme bobkový list a dusíme približne 10 minút.
Rebrá vložíme do pekáča, zalejeme omáčkou, zakryjeme a pečieme pri 160 ℃ približne 3 hodiny. Rebrá môžeme piecť aj v konvektomate pri 80 ℃ asi 8 hodín. Mäso je hotové, keď sa oddeluje od kosti. Počas pečenia mäso podlievame výpekom.
Medzitým upečieme zemiaky. Najprv zemiaky uvaríme v osolenej vode a popicháme ich vidličkou. Vložíme do misky, pridáme morskú soľ, korenie, maslo a premiešame. Dáme na plech a pečieme pri 200 ℃ približne 25 minút dozlatista. Alebo ich môžeme opiecť na grilovacej panvici. Do hotových zemiakov pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
Mrkvu a cuketu nastrúhame pomocou škrabky na tenké plátky, osolíme a necháme odstáť, aby pustili šťavu. V miske zmiešame ocot, hnedý cukor, soľ a korenie. Premiešame, dokým sa cukor úplne nerozpustí. Nastrúhanú zeleninu zalejeme hotovou zálievkou.
Upečené mäso vytiahneme a omáčku precedíme do hrnca. Privedieme k varu a pridáme med. Prevaríme a zjemníme maslom.
Hovädzie rebrá podávame so zemiakmi a mrkvovo-cuketovým šalátom, dozdobené petržlenovou vňaťou.
Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi, |