Mini čerešňové galetky s vanilkovým krémom
Čerešňové galetky s vanilkovým krémom a mandlovými lupienkami.
Cesto:
- 350g hladkej múky
- 1PL trstinového cukru
- štipka soli
- 230g masla
- 65ml studenej vody
- 1 vajce
- lupienky mandlí
- kryštálový cukor
Plnka:
- 800g čerešní
- 100g trstinového cukru
- vanilkový cukor
- štipka soli
- 2PL kukuričného škrobu
Vanilkový krém:
- 250ml smotany na šľahanie - 40%
- 1/2 vanilkového lusku
- 1/2ČL kukuričného škrobu
- 50g práškového cukru
- 3 žĺtky
Do misky si preosejeme múku, pridáme trstinový cukor a soľ. Maslo nakrájame na plátky, vložíme ho k múke a rukami zapracujeme. Prilejeme studenú vodu a premiešame, kým sa cesto nespojí. Cesto vložíme do fólie a necháme ho stuhnúť v chladničke minimálne 30 minút.
Medzitým si pripravíme plnku. Čerešne vykôstkujeme a prekrojíme na polovicu. Zmiešame ich s cukrom, škrobom, soľou a dôkladne premiešame, aby sa nám škrob úplne rozpustil.
Vanilkový lusk si prekrojíme a semienka vyškrabeme do smotany. Privedieme k varu. Žĺtky vyšľaháme pomocou metličky s cukrom a škrobom. K prevarenej smotane opatrne primiešame vyšľahané žĺtky. Privedieme k varu a necháme zhustnúť.
Cesto vytiahneme z chladničky a rozvaľkáme ho tak, aby nám vznikli štvorce.
Do stredu cesta pridáme čerešňovú plnku a vanilkový krém. Plnku vložíme len do stredu a preložíme na ňu okraje cesta. Posypeme lupienkami mandlí a cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme kryštálovým cukrom. Galetky pečieme pri 200 ℃ približne 30-40 minút.
Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi, |