Priatelia ĎAKUJEME za podporu našej myšlienky

Mini čerešňové galetky s vanilkovým krémom

Čerešňové galetky s vanilkovým krémom a mandlovými lupienkami. 

 

Cesto:

  • 350g hladkej múky
  • 1PL trstinového cukru
  • štipka soli
  • 230g masla
  • 65ml studenej vody
  • 1 vajce
  • lupienky mandlí
  • kryštálový cukor

 

Plnka:

  • 800g čerešní
  • 100g trstinového cukru
  • vanilkový cukor
  • štipka soli
  • 2PL kukuričného škrobu

 

Vanilkový krém:

  • 250ml smotany na šľahanie - 40%
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 1/2ČL kukuričného škrobu
  • 50g práškového cukru
  • 3 žĺtky

 

Do misky si preosejeme múku, pridáme trstinový cukor a soľ. Maslo nakrájame na plátky, vložíme ho k múke a rukami zapracujeme. Prilejeme studenú vodu a premiešame, kým sa cesto nespojí. Cesto vložíme do fólie a necháme ho stuhnúť v chladničke minimálne 30 minút.

Medzitým si pripravíme plnku. Čerešne vykôstkujeme a prekrojíme na polovicu. Zmiešame ich s cukrom, škrobom, soľou a dôkladne premiešame, aby sa nám škrob úplne rozpustil.

Mini ceresnove galetky- Canva

Vanilkový lusk si prekrojíme a semienka vyškrabeme do smotany. Privedieme k varu. Žĺtky vyšľaháme pomocou metličky s cukrom a škrobom. K prevarenej smotane opatrne primiešame vyšľahané žĺtky. Privedieme k varu a necháme zhustnúť.

Cesto vytiahneme z chladničky a rozvaľkáme ho tak, aby nám vznikli štvorce.

Do stredu cesta pridáme čerešňovú plnku a vanilkový krém. Plnku vložíme len do stredu a preložíme na ňu okraje cesta. Posypeme lupienkami mandlí a cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme kryštálovým cukrom. Galetky pečieme pri 200 približne 30-40 minút.

 

Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi,
ktorý celý život pracoval v gastronómii. Práve preto som sa rozhodla pre štúdium na Hotelovej akadémii v Bratislave. Rada si vychutnám čaj v dobrej kaviarni a zájdem na kvalitné jedlo do talianskej reštaurácie. Varenie je mojou vášňou a dúfam, že aj vy si vďaka mojím receptom k nemu nájdete cestu.