Priatelia ĎAKUJEME za podporu našej myšlienky

Mrkvová torta

Mrkvová torta s polevou z bielej čokolády a praženými pekanovými orechmi.


Čo budeš potrebovať?

  • 250g nastrúhanej mrkvy
  • 150g nasekaných pekanových orechov
  • 300g hladkej múky
  • 300g trstinového cukru
  • 2PL medu
  • 250ml kokosového oleja
  • 4 vajcia
  • kypriaci prášok


Poleva z bielej čokolády

  • 350g bielej čokolády
  • 125ml smotany na šľahanie
  • 50g masla

 

Plnka z mascarpone

  • 200g mascarpone
  • 150g crème fraîche
  • 80g práškového cukru
  • pomarančová kôra

 

Linecké cesto na vytvorenie zajacov

  • 125g hladkej múky
  • 70g masla
  • 30g práškového cukru
  • vanilkový cukor
  • žĺtok
  • štipka soli

Bielková poleva

  • 75g práškového cukru
  • bielok
  • 2PL vody
  • štipka soli

 

Nasekané pekanové orechy si opražíme na suchej panvici.

Pripravíme si linecké cesto. Preosiatu múku zmiešame s maslom, pridáme práškový cukor, štipku soli, vanilkový cukor, žĺtok a spracujeme cesto. Necháme ho pol hodinku odpočívať v chladničke. Cesto vyvaľkáme a vykrojíme z neho zajačikov. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C približne 6 minút. Necháme vychladnúť.

Vajcia si vyšľaháme s cukrom do tuhej peny. Trvá to približne 5-10 minút. Pridáme kokosový olej, med a nastrúhanú mrkvu. Všetko poriadne premiešame. Do druhej väčšej misky si preosejeme múku spolu s práškom do pečiva a pridáme opražené pekanové orechy. Tekuté ingrediencie vmiešame do sypkých a vymiešame cesto.

Pripravíme si dve guľaté formy na pečenie (22cm), ktoré vystelieme papierom na pečenie. Cesto rovnomerne vlejeme do oboch foriem a pečieme pri 180 ℃ približne 30-35 minút.

Medzitým si pripravíme polevu. Smotanu vlejeme do hrnca a privedieme k varu. Pridáme bielu čokoládu, rozmiešame a pridáme maslo. Varíme do zhustnutia, približne 5 minút. Polevu necháme úplne vychladnúť a následne ju metličkovým mixérom vymixujeme do hladkej hmoty.

Vyšľaháme si mascarpone spolu s cukrom, crème fraîche a pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru. Šľaháme dokým nám nevznikne hustý krém.

Bielok si vyšľaháme do tuhej peny, pridáme štipku soli, prešľaháme a prisypeme práškový cukor, Nakoniec prilejeme vodu a vytvoríme bielkovú polevu.

Upečené cesto vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť. Prvú vrstvu torty natrieme plnkou z mascarpone a na ňu priložíme druhú vrstvu. Tortu po okrajoch a na vrchu natrieme zvyšnou plnkou a polejeme polevou z bielej čokolády.

Vychladnutým zajačikom z lineckého cesta vytvarujeme chvost pomocou bielkovej polevy, poprípade si zajačikov podľa fantázie dozdobíme.

Na okraje torty prilepíme upečených zajačikov a posypeme ju opraženými pekanovými orechmi.

 

 

Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi,
ktorý celý život pracoval v gastronómii. Práve preto som sa rozhodla pre štúdium na Hotelovej akadémii v Bratislave. Rada si vychutnám čaj v dobrej kaviarni a zájdem na kvalitné jedlo do talianskej reštaurácie. Varenie je mojou vášňou a dúfam, že aj vy si vďaka mojím receptom k nemu nájdete cestu.