Mrkvová torta
Mrkvová torta s polevou z bielej čokolády a praženými pekanovými orechmi.
Čo budeš potrebovať?
- 250g nastrúhanej mrkvy
- 150g nasekaných pekanových orechov
- 300g hladkej múky
- 300g trstinového cukru
- 2PL medu
- 250ml kokosového oleja
- 4 vajcia
- kypriaci prášok
Poleva z bielej čokolády
- 350g bielej čokolády
- 125ml smotany na šľahanie
- 50g masla
Plnka z mascarpone
- 200g mascarpone
- 150g crème fraîche
- 80g práškového cukru
- pomarančová kôra
Linecké cesto na vytvorenie zajacov
- 125g hladkej múky
- 70g masla
- 30g práškového cukru
- vanilkový cukor
- žĺtok
- štipka soli
Bielková poleva
- 75g práškového cukru
- bielok
- 2PL vody
- štipka soli
Nasekané pekanové orechy si opražíme na suchej panvici.
Pripravíme si linecké cesto. Preosiatu múku zmiešame s maslom, pridáme práškový cukor, štipku soli, vanilkový cukor, žĺtok a spracujeme cesto. Necháme ho pol hodinku odpočívať v chladničke. Cesto vyvaľkáme a vykrojíme z neho zajačikov. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C približne 6 minút. Necháme vychladnúť.
Vajcia si vyšľaháme s cukrom do tuhej peny. Trvá to približne 5-10 minút. Pridáme kokosový olej, med a nastrúhanú mrkvu. Všetko poriadne premiešame. Do druhej väčšej misky si preosejeme múku spolu s práškom do pečiva a pridáme opražené pekanové orechy. Tekuté ingrediencie vmiešame do sypkých a vymiešame cesto.
Pripravíme si dve guľaté formy na pečenie (22cm), ktoré vystelieme papierom na pečenie. Cesto rovnomerne vlejeme do oboch foriem a pečieme pri 180 ℃ približne 30-35 minút.
Medzitým si pripravíme polevu. Smotanu vlejeme do hrnca a privedieme k varu. Pridáme bielu čokoládu, rozmiešame a pridáme maslo. Varíme do zhustnutia, približne 5 minút. Polevu necháme úplne vychladnúť a následne ju metličkovým mixérom vymixujeme do hladkej hmoty.
Vyšľaháme si mascarpone spolu s cukrom, crème fraîche a pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru. Šľaháme dokým nám nevznikne hustý krém.
Bielok si vyšľaháme do tuhej peny, pridáme štipku soli, prešľaháme a prisypeme práškový cukor, Nakoniec prilejeme vodu a vytvoríme bielkovú polevu.
Upečené cesto vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť. Prvú vrstvu torty natrieme plnkou z mascarpone a na ňu priložíme druhú vrstvu. Tortu po okrajoch a na vrchu natrieme zvyšnou plnkou a polejeme polevou z bielej čokolády.
Vychladnutým zajačikom z lineckého cesta vytvarujeme chvost pomocou bielkovej polevy, poprípade si zajačikov podľa fantázie dozdobíme.
Na okraje torty prilepíme upečených zajačikov a posypeme ju opraženými pekanovými orechmi.
Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi, |