Nadýchaný veľkonočný zajac s hrozienkami z kysnutého cesta
Neodmysliteľnou súčasťou Veľkej noci je tiež kysnuté cesto. Je známe po celom Slovensku a každý región má svoj tradičný recept. Ja som si pre vás pripravila kysnuté cesto v podobe týchto chutných veľkonočných zajačikov.
Čo budeš potrebovať?
- 500g polohrubej múky
- 50g droždia
- 2 žĺtky
- 1/4 masla
- 100g cukru
- 100ml oleja
- 400ml mlieka
- štipka soli
- hrsť hrozienok
- rum
- práškový cukor
Hrozienka si namočíme do rumu a necháme odležať minimálne 2 hodiny.
Pripravíme si kvások. Do 100ml vlažného mlieka pridáme droždie, cukor a necháme približne 15-20 minút nakysnúť.
Do väčšej misky si preosejeme múku, pridáme cukor, soľ, maslo, žĺtky, olej, mlieko, vykysnutý kvások a namarinované hrozienka. Vypracujeme cesto, posypeme ho múkou a necháme ho nakysnúť na teplom mieste približne 30-60 minút.
Cesto prepracujeme, opäť ho posypeme múkou a necháme podkysnúť ďalších 30 minút.
Vymastíme si formu na zajaca a vysypeme ju polohrubou múkou. Cesto vložíme do formy na pečenie. Nenaplníme ju celú, pretože cesto pri pečení zväčší svoj objem.
Pečieme pri teplote 180℃ približne 30 minút.
Hotových zajacov posypeme práškovým cukrom a podávame.
Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi, |