Priatelia ĎAKUJEME za podporu našej myšlienky

Paradajková polievka

Paradajková polievka z pečených paradajok so syrovým toastom.

 

Čo budeš potrebovať?

  • 1kg paradajok
  • 300g domáceho paradajkového pretlaku
  • cibuľa
  • 7 strúčikov cesnaku
  • 500ml vývaru
  • 3PL olivového oleja
  • 1PL masla
  • vetvička tymianu
  • 1PL trstinového cukru
  • soľ
  • korenie
  • hrsť nasekanej čerstvej bazalky
  • parmezán

 

Syrové toasty

  • 6 plátkov toastového chleba
  • plátkový syr
  • maslo

 

Paradajky si rozkrojíme na polovicu a vložíme ich na plech spolu s piatimi strúčikmi cesnaku. Zalejeme olivovým olejom a dochutíme soľou a korením. Pečieme pri 200℃ približne 35 minút.

Medzitým si na masle orestujeme na jemno nakrájanú cibuľu, pridáme cukor a skaramelizujeme. K cibuli pridáme cesnak, tymian a podusíme. Prilejeme vývar, domáci paradajkový pretlak, bazalku a upečené paradajky spolu s cesnakom. Varíme 30-40 minút.

Pripravíme si syrový toast. Toastový chlieb si natrieme tenkou vrstvou masla a pridáme plátky syra. Toast vložíme do toastovača a opečieme, poprípade toast vložíme na vymastenú panvicu a z oboch strán ho opečieme dozlatista.

Polievku rozmixujeme a podľa potreby dochutíme soľou, korením alebo cukrom. Podávame ju s hoblinami parmezánu, syrovým toastom a ozdobíme ju bazalkou.

 

Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi,
ktorý celý život pracoval v gastronómii. Práve preto som sa rozhodla pre štúdium na Hotelovej akadémii v Bratislave. Rada si vychutnám čaj v dobrej kaviarni a zájdem na kvalitné jedlo do talianskej reštaurácie. Varenie je mojou vášňou a dúfam, že aj vy si vďaka mojím receptom k nemu nájdete cestu.