Priatelia ĎAKUJEME za podporu našej myšlienky

Pečený karfiolový šalát

Pečený karfiolový šalát s baby mrkvou a karamelizovanou červenou cibuľkou.

 


Čo budeš potrebovať? 

  • hlavička karfiolu
  • 20 baby mrkvičiek
  • 2 červené cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2PL olivového oleja
  • maslo
  • soľ
  • korenie
  • 2ČL trstinového cukru
  • 50ml červeného vína
  • petržlenová vňať

Zálievka

  • 70g tahini pasty
  • 1PL olivového oleja
  • 45ml citrónovej šťavy
  • 20ml jablkového octu
  • strúčik cesnaku
  • 2PL medu
  • soľ
  • korenie

 

Karfiol si rozoberieme na menšie ružičky a mrkvu ponecháme vcelku. Cibuľu si nakrájame na pásiky a orestujeme ju na masle. Pridáme trstinový cukor a skaramelizujeme, prilejeme víno a necháme odpariť alkohol.

Karfiol a mrkvu vložíme do misky, prilejeme olivový olej, pridáme na plátky nakrájaný cesnak, soľ a korenie a premiešame. Vložíme na plech a pečieme pri 200 ℃ približne 20-30 minút, dokým nie je zelenina mäkká. Počas pečenia zeleninu premiešame. Akonáhle chytí karfiol zlatistú farbu, zeleninu vytiahneme z rúry.

Zatiaľ si nachystáme zálievku. Do mixéra pridáme tahini pastu, citrónovú šťavu, jablkový ocot, olivový olej, med, cesnak a zálievku ochutíme soľou a korením. Zmes rozmixujeme.

Upečenú zeleninu vložíme do misky, pridáme skaramelizovanú cibuľku, nasekanú petržlenovú vňať a zalejeme pripravenou zálievkou.

 

Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi,
ktorý celý život pracoval v gastronómii. Práve preto som sa rozhodla pre štúdium na Hotelovej akadémii v Bratislave. Rada si vychutnám čaj v dobrej kaviarni a zájdem na kvalitné jedlo do talianskej reštaurácie. Varenie je mojou vášňou a dúfam, že aj vy si vďaka mojím receptom k nemu nájdete cestu.