Pečený karfiolový šalát
Pečený karfiolový šalát s baby mrkvou a karamelizovanou červenou cibuľkou.
Čo budeš potrebovať?
- hlavička karfiolu
- 20 baby mrkvičiek
- 2 červené cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2PL olivového oleja
- maslo
- soľ
- korenie
- 2ČL trstinového cukru
- 50ml červeného vína
- petržlenová vňať
Zálievka
- 70g tahini pasty
- 1PL olivového oleja
- 45ml citrónovej šťavy
- 20ml jablkového octu
- strúčik cesnaku
- 2PL medu
- soľ
- korenie
Karfiol si rozoberieme na menšie ružičky a mrkvu ponecháme vcelku. Cibuľu si nakrájame na pásiky a orestujeme ju na masle. Pridáme trstinový cukor a skaramelizujeme, prilejeme víno a necháme odpariť alkohol.
Karfiol a mrkvu vložíme do misky, prilejeme olivový olej, pridáme na plátky nakrájaný cesnak, soľ a korenie a premiešame. Vložíme na plech a pečieme pri 200 ℃ približne 20-30 minút, dokým nie je zelenina mäkká. Počas pečenia zeleninu premiešame. Akonáhle chytí karfiol zlatistú farbu, zeleninu vytiahneme z rúry.
Zatiaľ si nachystáme zálievku. Do mixéra pridáme tahini pastu, citrónovú šťavu, jablkový ocot, olivový olej, med, cesnak a zálievku ochutíme soľou a korením. Zmes rozmixujeme.
Upečenú zeleninu vložíme do misky, pridáme skaramelizovanú cibuľku, nasekanú petržlenovú vňať a zalejeme pripravenou zálievkou.
Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi, |