Špargľová polievka z bielej špargle s praženými mandľovými lupienkami
Sezóna špargle je pomerne krátka, užite si ju preto dosýta.
Čo budeš potrebovať?
- 500g bielej špargle
- cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 700ml zeleninového vývaru
- 1PL masla
- olivový olej
- 150g crème fraîche
- citrónová šťava
- 1ČL estragónu
- čerstvé oregano
- muškátový oriešok
- soľ
- korenie
- mandľové lupienky
Postup:
Očistíme si špargľu tak, že drevnaté konce špargle odrežeme a zvyšok očistíme pomocou škrabky. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na jemno.
Vo veľkom hrnci si rozpustíme olivový olej a pridáme lyžicu masla. Pridáme na jemno nakrájanú cibuľu a opražíme ju dosklovita. Trvá to asi 5 minút. Pridáme nakrájaný cesnak a ešte 2 minúty podusíme. Do hrnca pridáme špargľu, orestujeme, osolíme, pridáme korenie, muškátový orech a zalejeme vývarom. varíme, dokým nie je špargľa mäkká.
Mandľové lupienky si opečieme na suchej panvici dozlatista.
Do polievky pridáme estragón, nasekané oregáno a rozmixujeme. Vmiešame crème fraîche a opäť premixujeme. Polievku pomocou sitka prepasírujeme, aby sme sa zbavili všetkých vlákien, ktoré zanechala špargľa. Polievku dochutíme podľa potreby soľou, korením a citrónovou šťavou.
Špargľovú polievku podávame s opraženými mandľovými lupienkami a hlavičkami orestovanej špargle.
Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi, |