Špargľový koláč s mozzarellou a cibuľovým chutney
Veľmi chutný, šťavnatý a vhodný nielen ako chuťovka, či predjedlo, ale aj ako hlavný chod.
Cesto:
- 260g hladkej múky
- 150ml teplej vody
- 1ČL cukru
- soľ
- 1/4 droždia
- 1PL olivového oleja
Plnka:
- 150g kyslej smotany
- hrsť petržlenovej vňate
- strúčik cesnaku
- citrónová šťava
- soľ
- korenie
Špargľová obloha:
- 400g zelenej špargle
- 240g mozzarelly
- soľ
- korenie
Cibuľové chutney:
- 450g červenej cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2PL trstinového cukru
- chilli paprička
- bobkový list
- 100ml červeného vína
- 80ml červeného balzamicového octu
- 3PL olivového oleja
- vetvička tymianu
- soľ
- korenie
Cibuľu si nakrájame na tenké plátky. Očistíme cesnak a chilli papričku. Pripravíme si panvicu, na ktorej rozohrejeme olivový olej, pridáme nakrájanú cibuľu, chilli papričku a restujeme 20 minút. Cibuľu miešame, aby sa nespálila. Potom pridáme hnedý cukor a necháme skaramelizovať ešte 10 minút. Pridáme na jemno nakrájaný cesnak, soľ, korenie, tymian a bobkový list. Podusíme a prilejeme balzamicový ocot a červené víno. Varíme približne hodinu, než sa nám chutney zredukuje. Na konci musí byť chutney husté a musí mať hnedú karamelovú farbu.
Do misky si preosejeme múku so soľou. Zvlásť si do nádoby dáme teplú vodu a pridáme cukor. Do vody nadrobíme droždie a necháme vzísť kvások asi 5-10 minút. Prilejeme olivový olej a tekuté ingrediencie spojíme so sypkými. Vypracujeme cesto a necháme nakysnúť na teplom mieste približne 30 minút.
Pripravíme si plnku z kyslej smotany, do ktorej pridáme nastrúhaný cesnak, petržlenovú vňať a dochutíme ju soľou, korením a citrónovou šťavou.
Na vymastený plech (22x30cm) si roztlačíme cesto. Natrieme ho pripravenou plnkou, poukladáme nakrájanú mozzarellu a navrch naskladáme očistenú a oblanšírovanú zelenú špargľu. Osolíme, okoreníme a dáme piecť do rúry pri 200 ℃ približne 15-20 minút.
Špargľový koláč podávame s cibuľovým chutney.
Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi, |