Špenátová polievka
Špenátová polievka s pečeným cesnakom a parmezánovými krutónmi.
Čo budeš potrebovať?
- 500g čerstvého špenátu
- 2 stredné cibule
- 3 strúčinky cesnaku
- 2 zemiaky
- citrónová šťava
- 200ml smotany na varenie
- 1l zeleninového vývaru alebo vody
- maslo
- soľ
- korenie
- 2PL bieleho jogurtu
Pečený cesnak
- hlavička cesnaku
- olivový olej
- soľ
Parmezánové krutóny
- 5 krajcov chleba
- 40g masla
- strúčik cesnaku
- 2PL nastrúhaného parmezánu
- tymian
V hrnci si na masle opražíme na jemno nakrájanú cibuľku. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak a na kocky nakrájané zemiaky. Podusíme a ochutíme soľou a korením.
Zalejeme vývarom alebo vodou a varíme dokým nie sú zemiaky mäkké. Do vývaru vložíme čerstvý špenát a povaríme približne 5-10 minút. Polievku pomocou ponorného mixéra rozmixujeme. Privedieme opäť k varu a prilejeme smotanu na varenie. Prevaríme a polievku dochutíme podľa potreby. Pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy.
Pripravíme si parmezánové krutóny. Nakrájame si chlieb na kocky. Maslo si rozpustíme a pridáme do neho nasekaný tymian, pretlačený cesnak a soľ. Chlieb si v miske obalíme v pripravenom bylinkovom masle a pridáme nastrúhaný parmezán. Poriadne premiešame, aby sa parmezán a maslo dostali na každý kúsok. Pečieme pri 180 ℃ približne 10-15 minút dozlatista.
Hlavičku cesnaku z vrchu zrežeme a ponecháme ho v celku. Zalejeme ho olivovým olejom a osolíme. Pečieme ho pri 200 ℃ asi 20-30 minút.
Polievku podávame s krutónmi, pečeným cesnakom, lístkami špenátu, dozdobenú bielym jogurtom.
Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi, |