Priatelia ĎAKUJEME za podporu našej myšlienky

Špenátová polievka

Špenátová polievka s pečeným cesnakom a parmezánovými krutónmi.

 

Čo budeš potrebovať?

  • 500g čerstvého špenátu
  • 2 stredné cibule
  • 3 strúčinky cesnaku
  • 2 zemiaky
  • citrónová šťava
  • 200ml smotany na varenie
  • 1l zeleninového vývaru alebo vody
  • maslo
  • soľ
  • korenie
  • 2PL bieleho jogurtu


Pečený cesnak

  • hlavička cesnaku
  • olivový olej
  • soľ


Parmezánové krutóny

  • 5 krajcov chleba
  • 40g masla
  • strúčik cesnaku
  • 2PL nastrúhaného parmezánu
  • tymian

 

V hrnci si na masle opražíme na jemno nakrájanú cibuľku. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak a na kocky nakrájané zemiaky. Podusíme a ochutíme soľou a korením.

Zalejeme vývarom alebo vodou a varíme dokým nie sú zemiaky mäkké. Do vývaru vložíme čerstvý špenát a povaríme približne 5-10 minút. Polievku pomocou ponorného mixéra rozmixujeme. Privedieme opäť k varu a prilejeme smotanu na varenie. Prevaríme a polievku dochutíme podľa potreby. Pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy.

Pripravíme si parmezánové krutóny. Nakrájame si chlieb na kocky. Maslo si rozpustíme a pridáme do neho nasekaný tymian, pretlačený cesnak a soľ. Chlieb si v miske obalíme v pripravenom bylinkovom masle a pridáme nastrúhaný parmezán. Poriadne premiešame, aby sa parmezán a maslo dostali na každý kúsok. Pečieme pri 180 ℃ približne 10-15 minút dozlatista.

Hlavičku cesnaku z vrchu zrežeme a ponecháme ho v celku. Zalejeme ho olivovým olejom a osolíme. Pečieme ho pri 200 ℃ asi 20-30 minút.

Polievku podávame s krutónmi, pečeným cesnakom, lístkami špenátu, dozdobenú bielym jogurtom.

 

Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi,
ktorý celý život pracoval v gastronómii. Práve preto som sa rozhodla pre štúdium na Hotelovej akadémii v Bratislave. Rada si vychutnám čaj v dobrej kaviarni a zájdem na kvalitné jedlo do talianskej reštaurácie. Varenie je mojou vášňou a dúfam, že aj vy si vďaka mojím receptom k nemu nájdete cestu.