Zapekaná biela špargľa s holandskou omáčkou a vajíčkovo-bylinkovou krustou
Sezóna špargle je pomerne krátka, užite si ju preto dosýta.
Čo budeš potrebovať?
- 16ks bielej špargle
- 100g prosciutta
- citrón
- 2ks bobkového listu
- 1PL olivového oleja
- soľ
- 2 guľôčky čierneho korenia
Holandská omáčka
- 3 žĺtky
- 120ml zeleninového vývaru
- 65g masla
- 1PL citrónovej šťavy
- soľ
- biele korenie
- štipka kajenského korenia
Vajíčkovo-bylinková krusta
- 2 vajcia
- hrsť pažítky
- hrsť petržlenovej vňate
- 55g masla
- citrónová kôra
- soľ
- korenie
Zo špargle odrežeme drevnaté konce a ošúpeme ju. Pripravíme si hrniec s vodou, pridáme do nej 2 plátky citróna, bobkové listy, soľ, korenie a uvedieme do varu. Vložíme špargľu a varíme približne 5-10 minút.
Vajcia dáme variť do vody približne na 10 minút. Uvarené vajíčka ošúpeme, nadrobíme pomocou vidličky alebo pretláčadla do misky. Pridáme nasekané bylinky, maslo, nastrúhanú citrónovú kôru a zmes osolíme a okoreníme.
Predvarenú špargľu vytiahneme a obalíme ju v prosciutte. Vložíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme ju pri 180 ℃ približne 10 minút dozlatista. Pridáme vajíčkovú zmes a zapečieme ešte 8 minút pri 250 ℃..
Pripravíme si holandskú omáčku. Budeme ju šľahať nad parou, preto si pripravíme hrniec s vodou, do ktorého vložíme menší hrniec alebo misku a privedieme do varu. Do hrnca pridáme žĺtky, zeleninový vývar, citrónovú šťavu, soľ, biele korenie a kajenské korenie. Všetko premiešame pomocou metličky. Žĺtky sa nemôžu uvariť, akonáhle nám vznikne hustá pena, omáčku odstavíme a zašľaháme do nej rozpustené maslo.
Upečenú špargľu zalejeme holandskou omáčkou a podávame.
Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi, |